lauantaina, helmikuuta 21, 2015

Helmikuun kehräyshaaste

Helmikuun kehräyshaasteena oli kuitujen sekoittaminen. Tavoitteena oli tehdä liukuvärjättyä lankaa. Kuiduiksi löytyi World of Woolilta vuosi sitten hankittua merinotopsia lilana (L) ja harmaana (H). Kuitujen sekoittamisen halusin tehdä blending boardilla, joka piti ensin piti rakentaa keittiöremontista yli jääneestä lastulevypalasta ja piikkimatosta. Liimasin piikkimaton rakennusliimalla levyyn. Tarkoitus olisi rakentaa levyyn jossain vaiheessa jalusta, mutta nyt oli niin suuri hinku päästä sekoittamaan kuituja, että pulttasin levyn sahauspöytään (alla olevissa kuvissa tuo tammitasoinen pöytä, jossa on rako keskellä) ruuvipuristimilla. Piikkimattokin on odottanut kaapissa noin vuoden päivät...


Testikarstauksen perusteella huomasin blending boardin vetävän kerralla noin 5 g kuitua. Harjoittelun myötä opin ehkä pakkaamaan siihen enemmänkin, mutta näillä mennään. Halusin kuidut neljään eri väriin, joten kuidut piti jakaa periaatteessa 1,25 g tupsuihin ja koostaa niistä 5 g satsit seuraavan jaon mukaan:

LLLL
LLLH
LLHH
LHHH
HHHH
LHHH
LLHH
LLLH
LLLLKuitujen sekoittelussa meni pari iltaa, mutta mikäs siinä oli sekoitellessa, kun sitä pystyi tehdä samaan aikaan kun katseli Netflixistä Green Arrow'ta. Lopputulos näytti tältä. Harmaa ja tumman lila väri ovat alkuperäisiä, ja niiden välissä on aina kaksi väliväriä.190 grammaa kuitua mahtuu aika pieneen tilaan Hansenin minispinnerin 3D -printatulle rullalle. Opin edellisen kehruun kanssa, että rullaa ei kannata pakata ihan täyteen, sillä rukki ei jaksa enää vetää lankaa, vaan moottori ylikuumenee. Minispinner ja rullat ansainnevat ihan oman blogipostauksensa, joten ehkä palaan aiheeseen paremmalla ajalla.
Kertasin langan ketjukertaamalla, ja valmis lopputulos kylvyn jälkeen näytti tältä. Alla kuva myös rullalle keritystä langasta. Yhteensä tätä tuli 190 g/240 m. Lopputuloksesta tuli vähän turhan kierteinen, ja merino menetti ominaisen pehmeytensä, mutta ei tuo ylikierteistä vielä siltikään ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti