maanantaina, maaliskuuta 26, 2012

Risteilyelämää

Kännykällä bloggaaminen osoittautui oletettua vaikeammalsi. Pitkin reissua on tullut monia hyviä kirjoitusaiheita mieleen, mutta ne on pitänyt kyhätä vain kännykkään muistiinpanoiksi ja yrittää kirjoittaa ne auki paremmalla ajalla. Tämänkin joutui lähettämään kännykästä sähköpostiin ja kopioimaan sieltä blogiin.

Yksi tälläisistä asioista on risteilyaluksen työyhteisö. Explorer of the seas -aluksella on 3000 matkustajaa ja 1000 hengen miehistö. Miehistö koostuu 65 eri kansallisuuden edustajasta, mukana on kai joku suomalainenkin konemies. Aluksen kapteeni on 36-vuotias nirjalainen Henrik. Kapteenin rooli näkyy matkustajille lähinnä pari kertaa päivässä tulevissa kuulutuksissa, joissa kerrotaan mm. säätiedotus. Lisäksi pari kertaa viikossa matkustajilla oli mahdollisuus poseerata kapteenin kanssa virallisissa valokuvissa.
Kapteenia enemmän matkustajiin vaikuttavat lähinnä lämpimän ilmanalan saarivaltioista kotoisin olevat hyttipalvelijat ja tarjoiluhenkilökunta. erityisesti Filippiinit ja Indonesia ovat hyvin edustettuina. hyttipalvelija käy läpi jokaisen hytin 2 kertaa päivässä - petaa sängyn aamulla päiväkuntoon ja illalla yökuntoon. Pyyhkeet vaihdetaan päivittäin, vaikka seinällä on lappu, jossa sanotaan että vain lattialla lojuvat pyyhkeet vaihdetaan. hytin päivittäiseen hoitoon kuuluu myös imurointi ja pyyhe-eläinten taittelu. yksi hyttipalvelija hoitaa noin 15 hyttiä.
Ravintolasta ja tarjoilijasta riippuen matkustaja saa tuntea kuulevansa kultapossukerhoon. Tarjoilijoilla on nimikkopöytänsä, ja tavoitteena on, että he oppivat omien pöytiensä asiakkaat nimeltä ja juomatoivomuksilta ensimmäisenä iltana. Juomia ja leipiä varten on erillinen aputarjoilija, ja koko ravintolatasosta vastaa erikseen päätarjoilija.

Lisäksi miehistöön kuuluu teknistä henkilökuntaa, aktiviteettiohjaajia, baarimikkoja, taxfreemyyjiä, bingoemäntiä, ammattiluistelijoita, -tanssijoita, muusikoita ja muita esiintyjiä aina taikuriin asti. Esillä olevista hahmoista eniten huomiota kerää risteilynjohtaja, cruise director. Meillä kävi tuuri saada risteilyllemme Royal Caribbeanin tunnetuin britti, Richard Spacey. Herran ympärillä pyörii jo melkoinen henkilökultti ja fanitus, ja pikkuhiljaa alan ymmärtää miksi. Spacey veti risteilyisännän roolin lisäksi loistavan standup -koomikon 24/7 roolia Jim Carrey -tyylisine koreografioineen.

Jokaisen matkustajan oletetaan maksavan noin 100 euron suuruinen juomaraha risteilyn viimeisenä iltana. Laivatyhtiöllä on ohjeistus kuinka summan pitäisi jakautua eri henkilöjen kesken. Pikaisen summaamisen jälkeen tulimme tulokseen, että jos/kun tarjoilijoiden ja hyttipalvelijan palkka koostuu lähes pelkästään juomarahoista, ja oletetaan kaikkien maksavan esitetyt summat, filippiiniläisen tarjoilijamme ja indonesialaisen hyttipalvelijamme kuukausipalkka on 3000-3500 USD, josta veroja tuskin maksetaan minnekään. En kadehdi heiltä tulotasoa, sillä työ on rankkaa, eikä vapaapäiviä ole 6 kuukauteen. Työpäivät venyvät helposti 12-tuntisiksi. Mielenkiintoista olisi tietää kuinka pitkillä (ja minkä hintaisilla) sopimuksilla risteilynjohtaja ja päällystö ovat.

Ei kommentteja: