keskiviikkona, toukokuuta 28, 2014

Kehräävä Skotlanti

Taas vierähti tovi, ennen kuin löytyi mitään kirjoitettavaa. Asunnon remontista ajattelin toki kirjoittaa myös, mutta se saa odotella vielä jälkeen -kuvia.

Kehruuharrastukseni tähänastinen huipentuma tapahtui pari viikkoa sitten: kävimme suomalaisten kehrääjien kanssa tapaamassa skotlantilaisia kanssasisaria Edinburghin alueella. Vierailuun kuului mm. kaksi visiittiä paikallisten kehräysporukoiden tapaamisiin, huovutuskurssi sekä vierailu shetlanninlampaita kasvattavan Joanin farmilla.

Tässä vielä teillekin jakoon muutama kuva erikoisimmista kehräysvälineistä, joihin matkalla törmäsimme.The Great Wheel. Suuri rukki, jossa ei ole lainkaan polkusinta ja rullaa. Pyörää pyöritetään kädellä, ja lanka keräytyy rukkivärttinän (alla) ympärille. Tällaiseen värttinään Prinsessa Ruusunen pisti sormensa ja nukkui 100 vuotta. Haddingtonin kehruuryhmän naiset kertoivat, että ennenvanhaan kehrättiin todennäköisesti likaisempaa villaa, jolloin villan seassa olevat epäpuhtaudet teroittivat värttinän kärjen teräväksi ja kylvivät täyteen bakteereja. Ei ihmekään, jos pistää sormensa piikkiin, joka on jatkuvasti tekemisissä lampaankakan kanssa. Tällä kehrääminen oli yllättävän helppoa ja addiktoivaa. Tällainen rukki muuten esiintyy Once Upon a Time (Olipa kerran) TV -sarjassa, jossa Rumpelstiltskin (Tittelintuure) kehrää sillä. Nämä olivat tavallisia Keski-Euroopassa ennen lyhdyllisten rukkien yleistymistä. Amerikassa näitä käytettiin kai rinnakkain lyhdyllisten rukkien kanssa 1900 -luvun alkuun asti.
Kashmir -vuohia Scottish Fibres -kaupan laitumilla.Kehräyspalikka - ehkä helpoin tapa ikinä saada kierrettä kuituun ja opetella kehräyksen salat. Tähän toimii myös vaikka lyijykynä tai huulipunan hylsy - testattu on.


Australialainen Wind Wheel. Kehrääjän varpaiden edessä näkyvä keltainen mötikkä on epäkeskon tuntuinen paino, joka saa rukin lyhdyn pyörimään. Tällä oli yllättävän helppo ja miellyttävä kehrätä. Hinta pyörii kuulemma jossakin 900 £ hujakoilla.

Ei kommentteja: