tiistaina, maaliskuuta 27, 2018

Kotimaista vai ulkomaista kehruukuituaVillan pesun lisäksi toinen puhuttava kysymys on kehruukuidun kotimaisuus. Äkkiseltään kotimainen kehräyskuitu saattaa tuntua kalliilta. Kuinka paljon olisit valmis maksamaan 100 grammasta pestyä kehräysvalmista kuitua? Villa Laurila myy kotimaista kehruukuitua alkaen 3,50e/100g, siis 35e/kg! Ulkomaalaisista kaupoista brittiläinen World of the Wool pääsee samansuuntaisiin hintoihin, mutta sieltä rapsahtaa rapiat postituskulut.

Mitä sitten tuohon hintaan sisältyy? Jos ajatellaan yhden lampaan tuottavan 2 kg villaa vuodessa, se ei suonkaan tarkoita sitä, että yksi lammas tuottaisi 2kg*35e/kg=70e puhtaana käteen vuodessa. Ensinnäkin, lammas syö vuoden aikana melkoisen määrän ruokaa, joka ei sekään ole ilmaista. Sitten keritsijä ottaa oman osansa villatuotosta, ja jokunen euro tarvinnee varata lampaan eläinlääkärikuluihinkin, ehkä myös navetan ylläpitoon.

Keritty villa on takkuista ja kakkaista. Ennen kun se on myyntikunnossa, se tarvitsee lajitella, pestä ja karstata. Amos Aldenin mukaan raakavillan painosta katoaa helpostikin 50% pois ennen kuin se on kehruuvalmista.

Ja sitten vielä itse työn kustannukset. Jos tällä kertaa ajatellaan lampurin pitävän lampaita vain harrastuksenaan eikä elannokseen ja keskitytään pelkkään villan käsittelyyn. Raakavillan lajittelu, peseminen ja karstaus eivät käy käden käänteessä. Eräs suomalainen harrastelijalampuri laskikin joskus, että kehruuvalmis villa maksaa kaikki kulut huomioiden hänelle 100e /kg. Aika harva on valmis maksamaan ihan tuota suomenlampaan värjäämättömästä karstavillasta.

Itse tuon aimemman alpakkapostauksen villan kanssa ostin 60 eurolla (sis postikulut) yhden kilon villaa, josta sain 14 tunnin työn jälkeen 400 g kehruukelpoista kuitua. Miellumin olisin käyttänyt tuon 14 h kehräämiseen ja neulomiseen, mutta kukin tyylillään.

Eri asia sitten ovat vielä satunnaiset kotimaiset kuitutuottajat (lammasta, angoraa, mohairia ja alpakkaa), jotka panostavat kuidun laatuun täydellä sydämellään saadakseen aikaan ainutlaatuisen hienoa kuitua. Näihin kuituihin kun pääsee käsiksi, ei työtunneilla eikä kuidun hinnallakaan ole enää juurikaan väliä.


Ei kommentteja: