torstaina, kesäkuuta 09, 2005

Haita ja uskontunnustuksia

Jatkanpa sitten vaihteeksi tanne, kun ei tuo tyonteko oikein maistu. Kaveri lahti kesken paivan kotiin, sanoi olevansa liian vasynyt tyontekoon. Oli tullut ihan varta vasten omalla autolla... rikas paskiainen, elaa kahdestaan siskonsa kanssa omakotitalossa ja ajaa nakojaan autoakin viela. Etta niin ne toiset opiskelijat. Noh, talo ja auto taitaa olla Maman, joka on komennuksella rapakon takana.

Varpajaisshampanjonen jalkeen on keskustelu kaantynyt haihin ja niihin liittyviin tapoihin. Chloé on kihloissa syyrialaispojan kanssa, jonka kanssa on seurustellut yla-asteelta lahtien. Pojan myota han myos kaantyi ortodoksiuskontoon, joka kuulema ei eroa perinteisesta katolilaisuudesta kaytannossa juurikaan. Haapaiva on maaratty heinakuulle vuoden paasta, kunhan sulho palaa Saksasta opiskelemasta takaisin Pariisiin. Haihin on kuulemma tulossa noin 180 ihmista haalounaalle, ja viela enemman koktailkutsuille ennen lounasta. Perinteisesti Ranskassa tanssitaan haavalssi, mutta Chloé (siis takalainen harjottelijakaverini, ainut tytto miun lisaksi) haaveilee tangosta. Samoin kuin Suomessa, sukkanauhan heitto ja morsiuskimppu kuuluvat kuvioihin. Ennen sukkanauhan heittamista on myos leikki, jossa sen alle tyonnetaan rahaa. Nain nuoripari saattaa saada hyvankin pesamunan yhtiselle taipaleelleen, tai ainakin karkkirahaa haamatkaa varten.

Polttariperinteeseen kuuluu myos hulluttelu ja naamioituminen kuten Suomessa. Morsian puetaan yleensa valkoiseen ja kaverit pukeutuvat pikkupiruiksi ymparille.

Kun haista on selvitty ja tulee lasten vuoro, nuoripari paattaa nimen. Jenkkilaisten tv-sarjojen nimet ovat suosittuja, eika taalla ole samanlaisia saannoksia kuin Suomessa, joissa rajoitetaan nimen oikeakielisyytta. Toiset ihmiset ovat kuitenkin jokseenkin narkastyneita esim. Deliah- nimen kaytosta ranskalaistytolla. Lapsi liitetaan vaestorekisteriin ilman kirkon valiintuloa. Kaste suoritetaan sitten myohemmin.

Kuten katolilaisilla, ortodokseillakin uskontoon kuuluu rippi. Kirkossa olisi hyva kayda kerran viikossa, mutta kukaan ei katso pahalla silmalla jos olet matkoilla etka paase messuun, tai vaikka jos sunnuntaiaamuna sattuu nukuttamaan liikaa ja ylospaaseminen tuottaa kohtuuttomia vaikeuksia =)

Ei kommentteja: