tiistaina, toukokuuta 17, 2005

Lausuntaoppia

Ranskan kielen opiskelu sujuu hurjan hyvin. En ole vieläkään oppinut lausumaan "au revoir" ymmärrettävästi. Samoin tänään käytiin mielenkiintoinen automerkkikeskustelu eiliseen Renyy - juttuun viitaten. Yksi harjottelijoista kysyi minulta miten lausumme suomeksi "to you too" Ihmettelin sitä sitten pitemmänkin hetken, ennen kuin tajusin hänen yrittävän lausua suomalaisittain "Toyota" :) Saatiin kaikki hyvät naurut...

Siinä mielessä tämä on miulle sopiva maa, että täällä luetaan - paljon ja kaikkialla. Jos bussipysäkillä aamulla seisoo 8 ihmistä, niin vähintään 4 lukee kirjaa. Pysäkin edessä liikennevaloissa seisoo autoja, joista yhden kuski lukee kirjaa. LIIKENNEVALOISSA!!!! Huomasi mokoma ihmettelevän ilmeeni, ja sain osakseni valtavan ranskankielisen sanaryöpyn, joka tosin jäi kuulematta liikenteen melun ja suljettujen ikkunoiden takia.

Juhon on täytynyt olla ranskalainen edellisessä elämässään! Pitkän harkinnan jälkeen tulin tähän tulokseen. (okei, nyt sait sen kirjallisena!) Syitä on ainakin seuraavia:
a) käsitys hyvästä kahvista vastaa tököttiä, jota muut pitävät ihmiselle sopimattomana myrkkynä (kuulemma italialainen on vielä pahempaa...)
b) ajantaju: kukaan ei lotkauta korvaansakaan kun joku tulee töihin tunnin pari myöhässä (jotkut lähes joka aamu...)
c) artikulointi: puhe tulee niin nopeasti ja epäselvästi, ettei siitä saa kuin harjaantunut kuuntelija selvää. Minusta ranskalaisten puhe kuulostaa epämääräiseltä soperrukselta, mutta erotinpa tänään sentään italialaisen työntekijän ei-ranskalaiseksi hänen ääntämyksensä perusteella =) Muuten kyllä puhui melkoisen täydellistä kieltä, mutta sorautteli ärriä kuin suomalainen konsanaan...

Tämän päivän suurin yllättäjä on kyllä ollut tämä blogi itsessään. Lisäsin tänne noin 2 tuntia sitten kävijälaskurin, ja nyt jo se osoittaa 31 ihmistä. En olisi oikeasti uskonut että tänne eksyy kuin ehkä äiti, Juho ja muutama kaveri epähuomiossa paremman tekemisen puutteessa... Ehkä tähän sitten tosiaan kannattaa panostaa hieman enemmän O:-)

Ei kommentteja: