keskiviikkona, elokuuta 03, 2005

Koreaan!

Enaa olisi Ranskassa 5 tyopaivaa jaljella. Korean matkavalmistelut tayttavat ajatukset enemman ja vahemman. Viisumihakemus kaikkine liitteineen, pankki- ja opintotukiasiat, valtakirja aidille asioiden hoitoon, vakuutukset jne.

Tana kesana media on ollut taynna Koreaa koskevaa uutisointia. Samaan aikaan hehkutetaan Etela-Korean hitech- tuotteita ja teollistumista, ja toisaalla taas puhutaan Pohjois-Korean ahdingosta ja ruokapulasta. Tuskin kukaan vaihtari (ainakaan yhta internet-addikti kuin mina) valittaa maailman verkottuneimman maan internet-yhteyksista ja uusista teknologisista saavutuksista, joita korealaisilla kuulemma testataan ennen maailmanmarkkinoille levittamista.Talla viikolla Pohjois-Korea on puolestaan ollut paivittain otsikoissa ydinaseohjelmastaan luopumisen ja 6 maan neuvotteluiden valilla. Nahtavaksi jaa johtavatko neuvottelut minkaanlaiseen tulokseen.

Kuitenkin, joka tapauksessa nama asiat tulevat vaikuttamaan meidan Koreassa oloomme. Etela ja Pohjoinenhan ovat viela virallisesti sodassa keskenaan, voimassa on vain jo 50 vuotta jatkunut aselepo. Tullaanko rauha mahdollisesti solmimaan meidan vaihtovuotemme aikana? Jos P-Korea luopuu ydinaseistaan ja Etela toimittaa sille ison kasan sahkoa, niin kuinka se vaikuttaa E-Korean omaan sahkonkulutukseen? Tuollaista maaraa uusia sahkolaitoksia ei nimittain rakenneta kaden kaanteessa, ja sahkoa saannostellaan Etelassakin jo hieman. Ainakin aikasempien vaihtoraporttien mukaan yliopiston asuntolassa saa lampiman suihkun vain 4 tunnin aikana vuorokaudessa, koska veden lammittaminen on liian kallista. Jos tuokin sahko menee jatkossa P-Koreaan, niin kylvemmeko me seuraavan vuoden kylmalla vedella?

Jos rajoja avataan, aiheuttaako elintasokuilu maiden valilla kuinka suuria levottomuuksia? Miten sukujen jalleennakeminen vaikuttaisi elamaan? Rajan sulkeminen 50 vuotta sitten nimittain hajotti perheita pahasti kun osa suvusta ja toiselle puolelle rajaa. Miten kommunismiin oppineet pohjois-korealaiset (maassa jossa jopa matkapuhelimet ovat kiellettyja) oppivat nykymaailman tavoille?

Ja sitten niita tavanomaisempia pohdintoja: saanko tyydytettya kirja-addiktiotani vaihtovuoden aikana? Eli suomennettuna loytyyko Koreasta englanninkielisia dekkareita minulle iltapalaksi =). Minkalainen on hygieniataso, loytyyko vessoista omat lavuaarit ja suihkuista myos kadessa pidettava versio, vai onko siellakin (kuten pariisilaisasunnossani) vai vetta ruiskiva suutin katonrajassa? Kuinka hoitaa henkilokohtaista hygieniaa, pudottaa painoa, ystavystya vieraiden ihmisten kanssa ja olla tekematta kovin pahoja kulttuurikommahdyksia... Kuinka loytaa perille...

Ei kommentteja: